Susam yağı, susam tohumlarından elde edilen, daha çok Çin, Japon ve Orta Doğu mutfaklarında kullanılan antioksidan bir yapıya sahip bitkisel yağdır. Susam tohumları Pedaliaceae familyasına ait ve protein ve B Vitaminleri bakımından zengindir. Ceviz aroması bulunan susam yağı, cilde ve saça da uygulanarak bakım ürünü olarak da kullanılır. Susam yağı genellikle etleri ve sebzeleri sotelemek için kullanılır veya soslara eklenir. Bunların yanında susam yağı, kalp sağlığına iyi gelir, iltihapla mücadele eder ve cildi güneş hasarından korur.
Susam yağı, hem mutfakta hem de kozmetik ürünlerde kullanılarak cilt sağlığına, saça, kalbe ve vücuttaki iltihaba fayda sağlayan bir yapısı bulunur. E Vitamini içeriği ve antiinflamatuar bileşenleri sayesinde iyi bir destekleyici yağ türüdür.
Susam yağı faydaları şöyle sıralanabilir:
Susam yağı antioksidan ve antiiflamatuar etkisi sayesinde vücuttaki iltihabın azalmasına, kolesterol seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Böylelikle ateroskleroz semptomlarını ve riskine karşı iyi bir destekleyicidir.
Susam yağında yer alan antioksidanlar sağlığa iyi gelerek bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Bunun yanında vücuda zarar veren serbest radikallerin neden olduğu hasarla savaşmasını sağlar.
Susam yağı, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Yapılan bir araştırma sonucunda susam yağı kullanıldığında açlık kan şekerini gösteren HbA1c azalma yaşandığı görüldü. Ayrıca kalp, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında da iyileşmeler yaşandı.
Susam yağı ile yapılan yağ çekme (oil pulling) yöntemi, ağız sağlığını iyileşmesine yardımı olur. Susam yağı, diş etlerini güçlendirir, diş plağını azaltır ve ağız kokusunu gidermede etkilidir.
Doğal bir ürün olarak kullanılan susam yağı, saça iyi gelerek saç derinin beslenmesini sağlar, saçı nemlendirir ve kepeğe iyi gelir. Bunların yanında saçların daha parlak görünmesini sağlayarak hızlı uzamasına yardımcı olur. Antibakteriyel özelliği sayesinde kafa derisinde meydana gelebilecek enfeksiyonu engeller.
Susam yağının saça faydaları şöyle sıralanır:
Susam yağı içerisindeki kalsiyum, E vitamini ve çeşitli bileşenler sayesinde cilt bariyerinin korunmasında etkili bir role sahiptir. Antibakteriyel yapısı sayesinde ciltte meydana gelen yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.
Susam yağının cilde faydaları şöyle sıralanır:
Susam yağı, saç, cilt bakımında ve mutfakta yağ olarak kullanılır. Bunların yanında susam yağı, nemlendirici, güneş koruyucu, saç serum, masaj yağı ve ağız sağlığı için (oil pulling) gibi şekillerde yararlanılır. Susam yağı kullanım şekilleri şöyle sıralanır:



0
Whatsapp ile Sipariş